onsdag 27 maj 2015

Zonförslag: ClubEast

Klubban är en marinbiologisk station ägd och driven av Institutionen för Biologisk Grundutbildning på Uppsala Universitet. Den är placerad långt norrut i det samhälle som kallas Östersdan, som är en del av Fiskebäckskil.


Lite historia. I Fiskebäckskil finns en annan, ännu äldre marin forskningsstation. Anledningen till varför Fiskebäckskil är ett sådant hett ställe för marinbiologi är att det ligger precis vid mynningen på Gullmarsfjorden.

En fjord är en vik som har den speciella karaktären att den har en relativt grund kam i mynningen som gör att fjorden får ett isolerat djupvattensystem. Det är inte känt till fullo hur de bildades, men en teori är att inlandsisen tryckte ner i dalgången och kalvade eller smälte vid det som senare blev kammen. Oavsett orsak leder det till rätt speciella förhållanden. Gullmarsfjorden är en riktig fjord, där djupen i det inre går ner till cirka 120 meter medan mynningen blott är omkring 30 meter djup. Det är Sveriges största, och kanske enda fjord. Norge har betydligt fler och i allmänhet betydligt djupare fjorder (både i det inre och i mynningen).

I en fjord kan man ta bottenskrap som motsvarar djuphavsvatten långt ute till havs utan att åka så fruktansvärt långt. En annan aspekt som gör västkusten till Sveriges marinmecka är det faktum att bräckt vatten har en mycket hämmande verkan på artrikedom. Mellan 2 och 30 promille är artrikedomen en bråkdel av den som är i sötvatten eller saltvatten.

Det förklarar varför det finns en marinbiologisk station i Fiskebäckskil, men varför byggdes Klubban? Svaret är att en man ville låta studenter lära sig genom att själva planera och utföra experiment. Eftersom den andra stationen sa nej ledde det till att Klubban uppfördes och donerades till Uppsala Universitet, där det skulle styras av zoologerna i all framtid. Idag hyser Klubban drygt trettio studenter och lärare och är öppen nästan hela året. På vintern måste de hålla stängt eftersom de ännu inte har hunnit/haft råd att vinterisolera hela anläggningen ordentligt.

Klubban ligger på Östersidan, vilket på den tiden var i princip obebyggt. En anledning till att folk tvekade var att det där låg ett trankokeri, vilket medför konstant stank. Trankokeriet lades ner två år efter Klubban byggdes. Idag är dock Östra Sidan jämförbar med Fiskebäckskil.

Tillbaka till Turf. Fiskebäckskil och Östra Sidan har tät kontakt med Lysekil via en färja. Mitt förslag är att vi förlägger en till zon i vacker miljö och samtidigt firar biologisk mångfald. Namnförslaget är ClubEast, som för mig kommer naturligt från Klubban på Östersidan.

Mer om Klubban kan man läsa här.,
Om jag orkar bråka med Google Maps mer kanske jag lägger in förslaget här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar